Blog

O druženju sa fotografima i fotografkinjama u Zenici je dovoljno je da kažemo da je trajalo četiri sata i da smo se na kraju razišli zbog umora i obaveza narednog dana, a ne zato što smo željeli.

Našu malu turneju kroz bh. gradove započeli smo druženjem u Sarajevu. Sa trenutnim i (nadamo se) budućim autorima i autoricama Foto baze razgovarali su osnivačica ove platforme Vanja Stokić i najaktivniji autor Ajdin Kamber. Prisutni su saznali koje su to najčešće greške koje se prave prilikom postavljanja fotografija na Foto bazu, šta utiče na bolje rezultate prilikom pretraživnja i koje fotografije su trenutno najprodavanije na ovoj platformi. Takođe su dobili konkretne smjernice šta da fotografišu u Sarajevu, prema instrukcijama klijenata. 

Tajna napretka društvenih mreža i nije neko mudro slovo, svi znamo da su fotografije glavni krivci za to. One su posebnu ekspanziju doživjele pojavom Instagrama, društvene mreže koja danas broji više od dvije milijarde svojih korisnika.

eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini je partner prvog Adria Summita 2022 koji je zvanično završen početkom maja. Kroz dvodnevnu diskusiju o budućnosti digitalne trgovine, vizije o digitalnom rastu razmjenjivalo je preko 400 gostiju, uz teme koje je postavilo 70 govornika iz čak 18 država. 

Većina biznisa, posebno onih malih, poznatih kao start-up biznisi, redovno se suočavaju sa mnogobrojnim preprekama prilikom prvih koraka svog osnivanja. Najčešća prepreka je u visini početnih ulaganja, pa tako zbog svih visokih troškova najčešće trpi dizajn, fotografija, video i sl. I pogađate, takav start redovno bude sa fotografijama loše rezolucije, ili pak tehnički neispravnim fotografijama nastalim „usput“ , mobilnim telefonom. A, prema mnogobrojnim istraživanjima staru poslovicu „Fotografija priča hiljadu riječi“ zamijenila je nova „Fotografija prodaje hiljadu proizvoda.“ Pa, zar ovo nije dovoljan razlog da preduzetnici obrate malo više pažnju na ovu stavku. Krenimo redom. 

Smješten u Zenici (Bosna i Hercegovina), Haris Badžić pripada generaciji fotografa koji ne dozvoljavaju da se za njihovu mladost automatski vezuje i neiskustvo. Prateći svojim objektivom različite događaje i bilježeći raznovrsne motive, jedan je od najaktivnijih autora na platformi Foto baza.

U izobilju online svijeta, različitih stock fotografija, nalaze se i svi potencijalni autori Foto baze. Bilo da ste sačuvali u arhivi neke vrijedne fotografije ili ste tek nedavno usavršili talenat fotografisanja, mjesta za priznanje vašeg rada uvijek ima. Foto baza je prva platforma za prodaju i kupovinu fotografija u Bosni i Hercegovini. Po ugledu na slične svjetske platforme, pokrenuta je u decembru 2021. godine, od strane udruženja građana eTrafika.net iz Banjaluke.

Fotografije su nam svima potrebne. Bez obzira na to čime se bavimo. Bilo da je riječ o portalu, konkretnoj kompaniji ili vašem ličnom blogu, sadržaj uvijek treba dobre fotografije. Zamislite samo kako bi bilo da ih nema. Suhoparni tekstovi, dugi opisi i nemogućnost ilustracije? Znamo, gotovo nemoguće je. Ipak, postoje značajne razlike između kvalitetnih i manje kvalitetnih fotografija.