Blog

Dosta fotografa kod nas nije upoznato dovoljno sa svojim pravima i nerijetko su se do sada dešavale situacije da je uzimanje njihovih fotografija prolazilo nezapaženo. Međutim, prije nešto više od desetak godina situacija je počela da se mijenja, prvo u Srbiji, a sada i u Bosni i Hercegovini.

Fotografija Novaka Đokovića dok trenira na novoizgrađenim terenima. Objavljena na Instagram profilu fotografa. Dobar kadar, Novak zamahuje reketom i školski silovitim bekhendom pogađa lopticu. Sjajna scena za bilo koji članak ili razglednicu o turniru u Banjoj Luci. Već je objavljena na društvenoj mreži, ljudi su je vidjeli, znaju ko je fotograf, pa zašto je ja sada ne bih preuzeo i objavio na svom blogu o Srpska Openu? Fotografu će još biti i čast da mu se fotografija preuzima i koristi i tako dodatno promoviše njegov rad...

Ekipa Foto baze je u protekla četiri mjeseca obišla osam gradova u Bosni i Hercegovini, gdje se družila sa fotografima i fotografkinjama koji sarađuju sa Foto bazom, ali i onima koji su zainteresovani da nam se pridruže u budućnosti.

Druženje Foto baze sa fotografima i fotografkinjama Banjaluke i okolnih mjesta zakazano je za četvrtak, 12. januar, od 20 časova u prostorijama Kluba novinara. Adresa je Kralja Petra I Karađorđevića 109, prizemlje zgrade, iza kružnih stepenica.

Prije tačno godinu dana, 29. decembra 2021. godine, objavljena je Foto baza. Prvi domaći photo stock na području bivše Jugoslavije. 

Već za dva dana, ekipa Foto baze stiže u grad soli, a zatim i Distrikt, gdje će se sastati sa fotografima i fotografkinjama iz ovih gradova.

O druženju sa fotografima i fotografkinjama u Zenici je dovoljno je da kažemo da je trajalo četiri sata i da smo se na kraju razišli zbog umora i obaveza narednog dana, a ne zato što smo željeli.

Našu malu turneju kroz bh. gradove započeli smo druženjem u Sarajevu. Sa trenutnim i (nadamo se) budućim autorima i autoricama Foto baze razgovarali su osnivačica ove platforme Vanja Stokić i najaktivniji autor Ajdin Kamber. Prisutni su saznali koje su to najčešće greške koje se prave prilikom postavljanja fotografija na Foto bazu, šta utiče na bolje rezultate prilikom pretraživnja i koje fotografije su trenutno najprodavanije na ovoj platformi. Takođe su dobili konkretne smjernice šta da fotografišu u Sarajevu, prema instrukcijama klijenata.