Ramiz Dedaković: Objavite fotografije, nemojte puno razmišljati

Objavljeno:
 Jun 19

Jedan od najaktivnijih autora Foto baze, Ramiz Dedaković iz Brčkog, pronašao je malo vremena da odgovori na naših pet kratkih pitanja. 

Kako sam za sebe kaže, a njegove fotografije potvrđuju, većinom bilježi prizore iz svakodnevnog života, gdje ne priprema scenu ni postavku, već snima ono što u trenutku vidi. Njegovo iskustvo sa svjetskim stockovima naučilo ga je da bude strpljiv i istrajan, što na kraju uvijek bude nagrađeno.

Kakve su šanse da se fotografsko tržište u BiH uredi, imajući u vidu da se fotografije često kradu?

Šanse za uređenje tržišta su jednostavno rečeno obećavajuće. Veliki broj portala, medijskih kuća kao i tvrtki uviđaju potencijalne probleme ukoliko iskoriste fotografiju bez dopuštenja autora i pronalaze način da legalno dobiju pravo na korištenje fotografije. Još uvijek je problem aktuelan, ali se osjeti osvještenost korisnika fotografija.

Koliku podršku imaju domaći autori?

Podršku kao podršku, autori dobijaju kroz foto udruženja, od starijih i iskusnijih kolega, ali adekvatnu pravnu podršku je teško pronaći. Rijetki su pravnici koji se interesuju za zaštitu autorskog djela.

Foto: Ramiz Dedaković

Koji su najveći izazovi stock fotografije?

Kao i u svemu i u stock fotografiji je mnogo izazova, od pripreme scene za fotografisanje, do finalne prodaje. Preciznost i posvećenost. Često autori ne postignu željeni rezultat, a to je zarada od svog prvog stock projekta pa brzo budu obeshrabreni i odustanu. Upornost, predanost. Imam ludu sreću da se bavim drugim tipom stock fotografije, gdje ne moram spremati postavku i scenu nego iz arhive i svakodnevnog posla objavljujem fotografije, gdje sa velikim uloženim trudom se očekuje veliki uspjeh.

Za koje svrhe Vam najčešće traže fotografije i kakve?

Iz neke statistike prodaje, na domaćem tržištu najviše se traži arhitektura, grad, svakodnevni život, priroda, i dron snimci. Dok za strano tržište najbolje prolaze hrana, životinje i moda, što ne isključuje potražnju stranog tržišta za fotografijama bosanskohercegovačke arhitekture i prirode.

Foto: Ramiz Dedaković

Zašto biste preporučili Foto bazu drugim fotografima?

Prije svega, svakome bih preporučio da se okuša u stock fotografiji, da li na Foto bazi ili globalnim stock agencijama. Pasivan prihod je mnogima cilj, ali je prilično teško naći neki izvor i ideju. Ništa nas ne košta da, prije svega, zavirimo u našu arhivu fotografija, izvučemo fotografije koje samo stoje na našim diskovima, i ostvarimo dodatni prihod. Ne košta nas ništa osim malo vremena i truda. Svi posjedujemo arhivu fotografija našeg grada, turističke destinacije koju smo posjetili. Možda baš danas neko traži fotografiju određene lokacije, predmeta, itd. Takođe, ostvarujete priliku da neko pogleda vaše fotografije, te dobijete angažman. Nemojte puno razmišljati, objavite fotografije, smislite ključne riječi koje vam padnu na pamet i to je to.

Stock fotografija je kocka, nikad ne znate šta se traži, i uvijek vas može iznenaditi. Iznenađen sam idejom Foto baze. Nisam ni očekivao da će se u BiH pokrenuti nešto ovako. Preporučujem Foto bazu jer smatram da iza nje stoji tim koji će promovisati prava autora i autorskih dijela, da će uvesti malo svijesti u naše medije, narod o bitnosti autora i autorskog djela, da nije svaka onlajn fotografija dostupna besplatno da je koristiš kako ti želiš. 

Foto: Ramiz Dedaković