Darko Kojić: Ovo je prilika da izvučete svoje sjajne fotografije iz anonimnosti

Objavljeno:
 Jul 04

Kroz rad u IT industriji, Darko Kojić se svakodnevno susreće sa stock fotografijom. Kupujući fotografije na stranim servisima štedi vrijeme, ali nerijetko dobija i inspiraciju. Kada je Bosna i Hercegovina dobila svoj prvi photo stock, odlučio je da se okuša i u drugoj ulozi, kao autor.

Pridružio se Foto bazi na samom početku njenog rada, a trenutno se nalazi među 20 najaktivnijih autora. Uglavnom snima manje opštine i to iz vazduha.

Koja je razlika između amatera i profesionalca, kada je u pitanju stock fotografija? Da li imaju istu dozu odgovornosti?

Mislim da su amateri više usmjereni na fotografisanje svakodnevnih motiva i pojava, koje ne kreiraju sami, nego zatiču, opažaju. Profesionalci dizajniraju svoje kadrove. I čini mi se da je to glavna razlika na stock ponudi. Po pitanju odgovornosti, mislim da tu nema razlike. Uostalom, kada amater postaje profesionalac, i u kom momentu bi se ta odgovornost promijenila?

Foto: Darko Kojić

Koliko smo svjesni značaja stock fotografije?

Vjerujem, nedovoljno. Kao neko ko se bavi i veb razvojem i dizajnom aplikacija, servisi koji nude stock fotografije i grafičke elemente su mi od velike pomoći. Uštedi dosta vremena i nerava, a često da i inspiraciju, u momentima kreativne krize.

Većinom dronom snimate male opštine. Zašto ste se odlučili baš za to? Šta Vam je inspiracija?

To je počelo sasvim slučajno. Otišao sam jedan vikend da dronom, kojeg sam nedavno nabavio, snimim kadrove Manjače. Kada sam završio, pomislio sam da sam blizu Mrkonjić Grada i da bih volio da vidim kako bi izgledao snimak tog grada iz vazduha. Taj dan sam još fotografisao i Jezero i Šipovo i tako je počeo taj “hobi”. Usput sam koristio i priliku da malo razgledam ta mjesta, da istražim zanimljive lokalitete. S obzirom na to da u većini tih mjesta do tada nisam bio, ili sam samo prolazio kroz njih, sve se nekako pretvorilo u višestruku dobit, avanturu. Biram manje opštine i mjesta, jer su mi one interesantnije. Samim tim što su male, nisu pretjerano poznate niti pobuđuju veće interesovanje. Nekada se našalim da želim da skupim “album sličica BiH opština”.

Kotor Varoš; Foto: Darko Kojić

Za koje svrhe Vam najčešće traže fotografije i kakve?

S obzirom na to da sam amater, i da se time bavim samo iz hobija, rijetko me ko nešto traži. Ipak, bilo je par angažovanja od strane prijatelja i poznanika da snimim neka dešavanja i okupljanja iz vazduha.

Zašto biste preporučili Foto bazu drugim fotografima?

Ne znam koliko ljudi koji se bave fotografijom u BiH, imaju priliku da prezentuju svoj rad domaćoj javnosti, bez brige o zaštiti autorskih prava. Mislim da im Foto baza upravo to omogućava. Takođe, dobra je prilika da izvuku neke svoje sjajne fotografije iz anonimnosti foldera na svojim računarima i pokažu ih javnosti (i mimo društvenih mreža).

Ekipa koja stoji iza projekta mi djeluje kao entuzijastična i profesionalna, i vjerujem da to rade ozbiljno. I bez obzira na to koliko nam se nekad čini da se ovde ništa ne može promijeniti, ili da je uzaludno nešto pokretati, nemamo pravo da ne podržimo druge koji pokušavaju da stvari podignu na viši nivo. 

Rijeka Krušnica kod Bosanske Krupe; Foto: Darko Kojić