Šta treba da snimite za Foto bazu: Pripremili smo konkretan spisak!

Objavljeno:
 Jul 13

Ako ste se registrovali na Foto bazu (ako niste, vrijeme da to uradite), sigurno ste dobili bar jedan imejl od nas kojim vas obavještavamo da nam je potrebno više ilustracija za medije. O čemu se zapravo radi?

Foto: Ajdin Kamber

Foto baza je prvi photo stock na području bivše Jugoslavije. Napravljen je po uzoru na svjetske platforme, ali nam je lokalni kontekst jako bitan. Kada smo objavili našu platformu, u decembru 2021, većina fotografa i fotografkinja nas je vidjela kao mjesto na kom će da objavljuje fotografije kučića, mačića, zalazaka sunca i morskih pučina. Da, potrebne su nam i te fotografije, sve one imaju svoje kupce. Međutim, s obzirom na to da su naši klijenti uglavnom mediji, potrebno nam je što više fotografija sa terena

To praktično znači: DAJTE NAM FOTOGRAFIJE POLICIJSKIH STANICA, DOMOVA ZDRAVLJA, TRGOVA, GLAVNIH ULICA, PORTRETE PJEVAČA, GLUMACA, AKTIVISTA, POLITIČARA.... Želimo da imamo fotografije svakog ćoška bivše Jugoslavije. 

Ekipa Foto baze napravila je listu na kojoj je više od 6.000 konkretnih lokacija koje je potrebno snimiti u Bosni i Hercegovini. Doslovno smo uzeli spisak opština, a zatim do iznemoglosti guglali šta se sve nalazi na njihovim teritorijama, te unosili u našu tabelu. Naravno da smo dosta toga propustili. Naravno i da smo pravili greške. Vjerovatno neke lokacije više i ne postoje, recimo određene građevine. Ovaj spisak nemojte da posmatrate kao konačni i ultimativni, već kao smjernicu koji tip fotografija nam je potreban na Foto bazi. Neke od ovih lokacija su već snimljene, ali to ne znači da ne možete da ih snimite na drugi način. Recimo, ako fotografišete policijsku stanicu u Bratuncu, potreban nam je kadar table sa natpisom, cijele zgrade i ulaza. Naveče i tokom dana. Kad je sunce, kiša, snijeg. Sa ljudima i bez ljudi. 

Poseban akcenat stavljamo na portrete. Potrebne su nam fotografije načelnika i gradonačelnika, odbornika, zastupnika, vijećnika i poslanika u skupštinama. Direktora javnih preduzeća, pjevača, glumaca, novinara, aktivista... Napominjemo da vam je za prodaju ovih fotografija u komercijalne svrhe potrebno pismeno odobrenje osobe koja se nalazi na fotografiji (formular dostupan na Foto bazi, prilikom unošenja fotografije). Ako nemate odobrenje, samo isključite komercijalnu namjenu prilikom postavljanja fotografije i ona automatski postaje dostupna samo medijima. Ako se pitate kako i gdje da snimite portrete ovih ljudi, odgovor je pres konferencije i javni događaji. Jednostavno pratite javne događaje na kojima se oni pojavljuju i konferencije za medije koje organizuju, pojavite se sa aparatom i snimite ih. 

I da slučajno ne zaboravimo, ovdje pronađite spisak lokacija koji smo napravili za Bosnu i Hercegovinu. Ljudima iz drugih zemalja može takođe da posluži, kako bi vidjeli u kom smjeru da razmišljaju. Ne budite škrti i podijelite ove informacije sa svojim kolegama i prijateljima. I ne zamjerite na eventualnim greškama u tabeli. Sigurno ih ima.