Završena mini turneja: Foto baza posjetila osam gradova u BiH

Objavljeno:
 Mar 27

Od početka oktobra do kraja februara, ekipa Foto baze organizovala je druženja sa fotografima i fotografkinjama u osam gradova Bosne i Hercegovine, a zatim i virtuelno druženje za one koji nisu mogli da im prisustvuju uživo. 

Posjetili smo: Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, Brčko, Bihać, Banjaluku, Mostar i Trebinje, kako bismo bolje upoznali autore Foto baze, ali i motivisali nove ljude da se priključe našoj platformi. Iskoristili smo priliku da fotografima i fotografkinjama objasnimo koje greške najčešće prave prilikom postavljanja fotografija, kao i kako da ih otklone. U narednom periodu ćemo posvetiti nekoliko zasebnih objava upravo ovoj temi, jer smo primijetili da veliki broj ljudi pravi iste greške, koje se uglavnom odnose na davanje naziva fotografiji, formulisanje opisa i unos tagova. 

Zatim, jedan dio autora pogrešno koristi polje „Potpis“ na svojim profilima. Fotografije moraju biti potpisane imenom i prezimenom, bez bilo kakvih varijacija. U slučajevima kad autor potpiše fotografiju sa (recimo) „Goraaaaan87“, urednik je neće razmatrati za objavu sve dok potpis ne bude po pravilima Foto baze. 

Na svako od druženja odlazili smo sa jednim, ali jako bitnim papirom – spiskom lokacija za snimanje. Naime, fotografi su u početku pogrešno percipirali naš photo stock kao mjesto na kome treba da objavljuju samo fotografije kučića, mačića i zalazaka sunca. Naravno, i te fotografije su dobrodošle, one imaju svoje kupce. Ali su nam mnogo potrebnije fotografije iz vaših lokalnih zajednica. Naši klijenti su većinom mediji i potrebne su im fotografije javnih ličnosti, trgova, policijskih stanica, domova zdravlja, sudova, fakulteta, gradskih uprava... Nema veze što živite u malom mjestu, to vam je čak i prednost jer ćete vjerovatno biti jedini koji će postaviti upravo te fotografije za prodaju. Uskoro ćemo objaviti spiskove lokacija, zato pratite naše objave na društvenim mrežama i naše newslettere.

Razgovarali smo i o planovima za budućnost, tu su nam značajno pomogle sugestije fotografa i fotografkinja. Dobili smo vrlo konkretne prijedloge kako da unaprijedimo svoj rad i koje novitete da uvedemo. Nadamo se da će te stavke, uskoro sa liste želja, da pređu u konkretne aktivnosti. 

Tokom ovih druženja shvatili smo da je fotografskoj zajednici u Bosni i Hercegovini potrebno bolje povezivanje, razmjena iskustava i edukacija iz različitih oblasti, poput autorskih prava, stock fotografije, snimanja foto-priča i slično. Posebno nas je obradovalo to što su virtuelnom druženju pristustvovale i kolege iz Srbije i Crne Gore. 

Jedan od konkretnih rezultata druženja je da je broj registrovanih autora na našoj platformi povećan za 200, a broj objavljenih fotografija za 5.500. 

Ova druženja su podržana kroz projekat „Media for all“, koji je finansirala Vlada Velike Britanije, a realizovao ga je konzorcijum predvođen „British Council“, zajedno sa Thomson fondacijom, BIRN-om i INTRAC-om. Upravo kroz projekat „Media for all“, Foto baza je osnovana 2021. godine.