Prvi rođendan Foto baze

Objavljeno:
 Dec 29

Prije tačno godinu dana, 29. decembra 2021. godine, objavljena je Foto baza. Prvi domaći photo stock na području bivše Jugoslavije. 

Foto: Omar Tursić

Ideja za pokretanje ove platforme je mnogo starija i datira još iz 2016. godine, ali se zbog složenosti i ograničenih resursa, sa njenom izradom čekalo se punih pet godina. 

Glavni cilj Foto baze je regulacija fotografskog tržišta, kroz povezivanje fotografa i klijenata. To je zapravo mjesto na kome fotografi postavljaju svoje fotografije, a klijenti ih kupuju. Sve se obavlja u nekoliko klikova, pa i plaćanje. Potrebno je samo da pratite korake na sajtu i da čitate uputstva. Po uzoru na svjetske platforme, kreirali smo domaći sajt na kome se nude fotografije lokalnog karaktera. 

Tokom ovih godinu dana objavili smo 10.000 fotografija, koje je snimilo 450 fotografa i fotografkinja iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Broj primljenih fotografija je zapravo mnogo veći, više od 30.000, jer pristigle fotografije prvo prolaze softversku provjeru, a zatim uredničku selekciju i ne budu sve objavljene. 

Naši klijenti dolaze mahom iz svijeta medija, a zatim iz marketing agencija. Do sada su se najviše tražile fotografije institucija u BiH, portreti političara, ilustracije hrane i novca, panorame bosanskohercegovačkih gradova.

Sve navedeno ne bi bilo moguće da nismo imali podršku naših donatora, British Council i Thomson fondacije, našeg mentora, IT sektora. Naravno, i autora koji su dane provodili ispred računara kako bi pretražili svoje arhive i postavili fotografije upravo na našu platformu. Svima njima dugujemo jedno veliko HVALA, za izdvojeno vrijeme, trud i podršku u cijelom ovom procesu. Upravo oni su vjerovali u nas i ohrabrivali nas čak i onda kad smo sami posustajali. 


Za nove pobjede i nova slavlja,

Srećan nam svima prvi rođendan!