13 pravila za korištenje Foto baze

Objavljeno:
 Mar 08

U izobilju online svijeta, različitih stock fotografija, nalaze se i svi potencijalni autori Foto baze. Bilo da ste sačuvali u arhivi neke vrijedne fotografije ili ste tek nedavno usavršili talenat fotografisanja, mjesta za priznanje vašeg rada uvijek ima. Foto baza je prva platforma za prodaju i kupovinu fotografija u Bosni i Hercegovini. Po ugledu na slične svjetske platforme, pokrenuta je u decembru 2021. godine, od strane udruženja građana eTrafika.net iz Banjaluke.

Foto :Stock-wok

Sadrži mnoštvo kvalitetnih fotografija, a svaki fotograf može postati dio naše riznice. Pravila su vrlo jednostavna, a mogućnosti ogromne. Osim što ulažete u svoju budućnost, vi na ovaj način gradite i svoj portfolio. Ipak, svjesni smo da fotografi najviše vole svoj kreativni dio stvaranja, a nešto manje one tehničke stvari. 

Kako bismo pojednostavili korištenje Foto baze za sve fotografe, donosimo vam 13 jednostavnih pravila:

  1. Format i veličina – obratite pažnju na ovo, jer Foto baza podržava samo .jpg ili .jpeg formate. Veličina postavljenih fotografija mora biti najmanje 3.000 px (300 DPI) po dužoj strani. Poželjno je da fotografije budu u 3:2 omjeru. Takođe, fotografije ne smiju da prelaze 50 MB. 
  2. Selekcija – Niste ograničeni brojem fotografija koje postavite tokom dana, ali vas molimo da napravite selekciju, umjesto da nam šaljete baš sve što imate. Nema svrhe slati 30 skoro pa identičnih fotografija, zar ne?
  3. Dozvola modela – Kad kažemo “model” ne mislimo nužno na osobu koju ste unajmili da vam pozira. Model je svaka osoba koju fotografišete. Ukoliko se na fotografiji vidi lice osobe, za komercijalno korištenje potrebno je pismeno odobrenje te osobe. Ukoliko ga nemate, fotografiju možete da koristite isključivo u medijske svrhe. U tom slučaju jednostavno isključite opciju “komercijalna fotografija” prilikom slanja na pregled i ona automatski postaje medijska. 
  4. Dozvola i za građevine – Isto važi za prepoznatljive građevine i intelektualno vlasništvo, i u tim slučajevima je potrebno odobrenje vlasnika intelektualnih i autorskih prava. Ako snimate panoramu grada, fotografija može da bude komercijalna. Ali ako snimate konkretnu građevinu (ili građevine) poput crkve, džamije, kuće, tržnog centra i slično, nabavite dozvolu arhitekte/vlasnika objekta ili fotografiju ograničite na medijsku upotrebu. 
  5. Opisi fotografije na b/h/s jeziku – stavite jasan opis fotografije na nekom od domaćih jezika, nemojte koristiti opise na engleskom jeziku
  6. Tagovi na b/h/s jeziku i bez tarabe” – tagovi na engleskom nisu dobro rješenje, Foto baza se fokusira na domaće tržište. Takođe, nema potrebe da stavljate tagove ispred ključne riječi. Razdvojite ih zarezom. 
  7. Nemojte koristiti apstraktne opise – opis fotografije treba biti jasan, a ne aspstraktan. Zato izbjegavajte poetske opise poput “neka nas ova magična boja odvede u nebeske svjetove” i budite kratki i jasni prilikom opisa šta se zaista nalazi na samoj fotografiji. 
  8. Pazite na pravopis  – molimo da pazite na pravopis, jer će vam urednik "Foto baze" vraćati fotografije na kojima opis i tagovi nisu pravilno napisani. Takođe, ako niste pravilno napisali neku riječ, klijenti neće moći da pronađu vašu fotografiju.
  9. Izbjegavajte simbole i znakove kao opise fotografija – iako vama možda djeluje prikladno da stavljate šifre na fotografije ili neke samo vama znane simbole, to neće biti adekvatno za Foto bazu, npr: ###%&
  10. Bez pečata i reklama – fotografije ne smiju da sadrže potpise, pečate, logotipe ili bilo kakve vrste žiga. Takođe, ne smiju biti prikazane reklame niti logotipi firmi i brendova. 
  11. Bez uvredljivih sadržaja fotografije, njihovi opisi i tagovi ne smiju da sadrže uvredljiv, nasilnički, pornografski ili sadržaj koji je neprimjeren na bilo koji način. 
  12.  Pazite na potpis – U polju “potpis” navodite kako želite da potpisujete svoje fotografije. Potpis će biti javno vidljiv ispod svake vaše fotografije, a tako će vas i klijenti potpisivati u svojim objavama. Potpis ne smije da sadržava reklame, nazive firmi i internet stranica, nazive redakcija i slično. 
  13. Blokiranje korisnika "Foto baza" zadržava pravo da blokira sve korisnike koji se ne pridržavaju postavljenih pravila i koji ne koriguju svoje ponašanje čak ni nakon upozorenja rukovodstva platforme.

Posebna pravila za autore možete pronaći i u samoj rubrici Foto Baze, a ujedno i pronaći opšte uslove poslovanja. Na ova pravila ste vi zapravo pristali samom registracijom, kada je od vas traženo da ih pročitate i izjasnite se o njima.