Uslovi korištenja za autore

Tehničke specifikacije


Molimo autore da pažljivo pročitaju specifikacije koje se nalaze u nastavku, jer ćemo dalje korištenje "Foto baze" smatrati davanjem saglasnosti na sve što je navedeno. Pristankom da postanete autori na našoj platformi, dajete saglasnost na pravila koja se odnose na autore.

Format

"Foto Baza" podržava samo fotografije u .jpg ili .jpeg formatu.

Veličina

Veličina postavljenih fotografija mora biti najmanje 3.000 px (300 DPI) po dužoj strani. Poželjno je da fotografije budu u 3:2 omjeru. Takođe, fotografije ne smiju da prelaze 30 MB. 

Bez pečata

Fotografije ne smiju sadržavati potpise, pečate, logotipe ili bilo kakve vrste žiga.

Bez reklama

Na fotografiji ne smiju biti prikazane reklame niti logotipi firmi i brendova. 

Odobrenje modela/vlasnika intelektualnih i autorskih prava

Ukoliko se na fotografiji vidi lice osobe, za komercijalno korištenje je potrebno pismeno odobrenje te osobe. U suprotnom, fotografija ne može da se koristi u medijske svrhe. Isto važi za prepoznatljive građevine i intelektualno vlasništvo, i u tim slučajevima je potrebno odobrenje vlasnika intelektualnih i autorskih prava. 

Selekcija

Dozvoljeno je postavljati više fotografija sa istim motivom, ali vas molimo da napravite selekciju. Zaista nema potrebe da šaljete 40 skoro pa identičnih fotografija.

Potpis

Polje “potpis” koristite samo ako ne smijete da potpisujete fotografije svojim imenom. U tom slučaju nam se javite na info@fotobaza.ba i objasnite svoju situaciju. U suprotnom, sve fotografije moraju biti potpisane vašim imenom i prezimenom.

Pravopis 

Molimo da pazite na pravopis, jer će vam urednik "Foto baze" vraćati fotografije na kojima opis i tagovi nisu pravilno napisani. 

Namjena fotografija

Prilikom slanja svojih radova na pregled, možete da odaberete da li želite da one budu komericijalne ili medijske. Ukoliko odaberete komercijalnu varijantu, vašu fotografiju mogu kupovati firme za svoje reklame, ali i mediji za potrebe izvještavanja. Ako isključite komercijalnu opciju, vaša fotografija će biti dostupna samo medijima. Odabirom dugmeta „besplatna fotografija“ dajete dozvolu "Foto bazi" da vašu fotografiju nudi medijima na besplatno korištenje.

Zarada

Autoru fotografije pripada 40 odsto od svake prodaje koju ostvari na "Foto bazi". Zarađeni iznos se isplaćuje na račun autora početkom mjeseca, za one autore koji su dosegli donji limit od 50 KM. U suprotnom, zarađeni iznos će se prenositi u naredni mjesec sve dok se ne steknu uslovi za isplatu. Autorima iz Bosne i Hercegovine novac se isplaćuje na račun u banci, i u tom slučaju "Foto baza" snosi troškove transakcije i poreza. Autorima iz drugih zemalja zarada se isplaćuje na devizni račun i oni sami snose dodatne troškove. 

Promocija

Postavljanjem svojih fotografija dajete saglasnost "Foto bazi" da bez naknade koristi vaše fotografije u svrhu promovisanja same platforme, uz obavezno potpisivanje autora.

Obrada podataka

"Foto baza" će tražiti i obrađivati određene podatke koji se odnose na autora, moguće i lične, koji su potrebni za izvršenje transakcija i eventualne zahtjeve nadležnih organa.

Bez uvredljivih sadržaja

Fotografije, njihovi opisi i tagovi ne smiju da sadrže uvredljiv, nasilnički, pornografski ili sadržaj koji je neprimjeren na bilo koji način. 

Blokiranje korisnika

"Foto baza" zadržava pravo da blokira sve korisnike koji se ne pridržavaju postavljenih pravila i koji ne koriguju svoje ponašanje čak ni nakon upozorenja rukovodstva platforme.

Odabirom opcije da predstavljate autora na našoj platformi, prihvatate ova posebna pravila za autore, koja čine dodatak Opštim uslovima poslovanja "Foto baza".