Pet načina kako stock fotografije mogu pomoći vašem biznisu

Objavljeno:
 Apr 20

Većina biznisa, posebno onih malih, poznatih kao start-up biznisi, redovno se suočavaju sa mnogobrojnim preprekama prilikom prvih koraka svog osnivanja. Najčešća prepreka je u visini početnih ulaganja, pa tako zbog svih visokih troškova najčešće trpi dizajn, fotografija, video i sl. I pogađate, takav start redovno bude sa fotografijama loše rezolucije, ili pak tehnički neispravnim fotografijama nastalim „usput“ , mobilnim telefonom. A, prema mnogobrojnim istraživanjima staru poslovicu „Fotografija priča hiljadu riječi“ zamijenila je nova „Fotografija prodaje hiljadu proizvoda.“ Pa, zar ovo nije dovoljan razlog da preduzetnici obrate malo više pažnju na ovu stavku. Krenimo redom. 

Žuta dunja na grani

Foto: Ajdin-K

Zašto su nam toliko bitne dobre fotografije na samom početku?


Prva impresija dolazi upravo od fotografije koju vaš kupac posmatra, posebno u svijetu digitalnog marketinga. Kako taj prvi foto-utisak plijeni pažnju, tako je veoma bitno dopustiti da korisnici putem fotografije bolje razumiju vašu ponudu/proizvod/uslugu.

Prednost u odnosu na konkurenciju. Kada ste vidjeli šta vaša konkurencija nudi i ponovo ste nastavili sa korištenjem loših fotografija, sami ste sebi presudili. Publika ne prašta. Kupac želi veću vrijednost za proizvod/uslugu koju bira. Ukoliko mu fotografija ne dočara tu vrijednost on/ona ide dalje.

Kreativnost prije svega. Ako ste birali fotografiju koja je prenijela poruku na poučan ili šaljiv način, velika je vjerovatnoća da će vas tom fotografijom drugi preporučiti dalje, tako što će slati/dijeliti ili čuvati vašu fotografiju u svom virtuelnom kutku.

Besplatan SEO. Toliko puta čujemo ako nisi prvi na Google-u sa svojim poslom, ti zapravo ne postojiš. Uz izbor adekvatnih riječi koje dodajete uz svoje fotografije velika šansa je da će vam upravo vaša fotografija pomoći da se bolje pozicionirate na Google-u i da živite.

Pas i mačka se maze u prirodiispred seoske kuće

Foto: Kekep photography

Kad i kako na red dolaze stock fotografije? Pet razloga zašto su nam važne.

Manje je više. Zbog visokih cijena fotografskih paketa, usluga fotografa, većina vlasnika biznisa upravo zato se odlučuje da ne koristi profesionalne fotografije. Ali često zaboravljaju alternativno rješenje, a to je upravo stock fotografija. Prihvatljive cijenom, konkurentne kvalitetom. Kreativne i originalne. 

Ne zavisite od drugih faktora. Na stock platformama brinete samo o tome da se odlučite oko izbora adekvatne fotografije, zaboravljate na probleme angažmana fotografa, kreiranje scenografije, vremenske uslove itd, itd.

Mogućnost povezivanja sa fotografom/kinjom. Ukoliko ste nečiji stil povezali sa svojim i uspjeli ste da nađete nekoga za koga smatrate da može iznijeti promociju vašeg proizvoda/usluge, mogućnost da kontaktirate tog fotografa/kinju uvijek je dostupna opcija, posebno na sajtu www.fotobaza.ba

Kupovina od profesionalnih fotografa.  Na stock sajtovima obično su prisutni profesionalni fotografi koji su već vodili računa o detaljima, a detalji čine sve.

Prepoznavanje kreativnosti. Većina korisnika interneta zna prpeoznati stock fotografiju, one su detaljno isplanirane , te većina stock fotografa zna na koji način će njegova fotografija ostaviti taj prvi utisak.

Produktivnost u poslu.  Tri, četiri... sad. Budite ogledalo kvaliteta pravim izborom i dobrim odlukama.


Bager koji tovari pijesak u kamion na plazi

Foto: Ajdin-K

Mi vas na kraju pozivamo, da učinite sebi uslugu i podržite svoj posao i domaće fotografe, kupovinom kvalitetnih fotografija na našem sajtu www.fotobaza.ba A, ukoliko imate nedoumica kako koristiti našu Foto bazu, pozivamo vas da pročitate sljedeći blog: https://fotobaza.ba/post/13-pravila-za-koristenje-foto-baze