Šta su to stock fotografije i kako ih koristiti

Objavljeno:
 Feb 01

Svaka priča sadrži slične elemente, ali samo one dobre budu izdvojene i prepoznate kao dobre priče. Šta je to što ih razlikuje? U pitanju je fotografija, kao glavni alat komunikacije i prenošenja poruke, onda kada to riječi ne mogu da urade. U profesionalnom radu novinarstva, ali i samog pisanja i kreiranja sadržaja , posebno su značajne stock fotografije.

Šta su to stock fotografije?

Stock fotografije su jedan od najlakših i najjefikasnijih načina da svoj onlajn sadržaj učinite vizualno dopadljivim. Svaka priča postaje mnogo zanimljivija, kada je začinite dobrom fotografijom. Stock fotografija predstavlja fotografiju čiju je licencu za upotrebu moguće kupiti. A šta to tačno znači za vas, danas u moru besplatnih onlajn fotografija?

Prvenstveno znači da poštujete i podržavate autorska prava fotografa, koji stoje iza različitih originalnih vizualnih rješenja. Stock fotografije predstavljaju širok spektar tema, uključujući pejzaž, svakodnevne predmete, ljude, hranu i piće, mod, ali i brojne druge sadržaje.

 Stock fotografija na kojima su sijalice sa olovkama u sebi iza kojih je roza pozadina

Foto: Stock.wok

Zašto su vam potrebne stock fotografije?

Stock fotografije se svi više koriste na veb stranicama, postovima na društvenim mrežama, imejl-ovima pa čak i videima. Nude odlične mogućnosti fotografima, blogerima, biznisima, ali i svim pojedincima koji žele da kreiraju dopadljive vizuale u okviru svog budžeta. Stock fotografije su ujedno i odlično mjesto za razvoj kreativnih ideja.

Svi znate koliko teška može biti potraga za kvalitetnim fotografijama. Nerijetko se desi da ljudi provedu sate i sate tražeći visokokvalitetnu fotografiju koja će predstaviti njihov sadržaj. A u stisci s vremenom, što je danas često slučaj, dešava se da rok bude najvažniji. Tako mnogi od nas posegnu za manje kvalitetnim ili neadekvatnim fotografijama za svoj sadržaj. Zbog toga, vrlo lako, kompletan sadržaj može izgledati amaterski.

Stock fotografije rješavaju ovaj problem. Kada ih kupite, posjedujete pravo da ih koristite, ali to ipak ne znači da posjedujete i njihova autorska prava. Dakle, da razjasnimo još jednom, kupujete mogućnost upotrebe.

Šta su to stock agencije?

 Fotografija alata koji je okačen na radnoj ploči u majstorskoj radionici

Foto: Ajdin-K

Licence za upotrebu stock fotografija obično prodaju specijalizovane Stock Photography agencije. Ove licence se mogu prodavati neograničen broj puta različitim klijentima, što omogućava iste ponude po veoma povoljnoj cjeni. Danas fotografije iz stock agencija koriste firme najrazličitih profila: izdavači knjiga, časopisa i novina, dizajneri enterijera i eksterijera, grafički i veb dizajneri, marketingške agencije i mnogi drugi.

Lista najpopularnijih sajtova za stock fotografiju

Motor marke vespa parkiran ispred zgrade sa sitinom ciglom,stoji ispod krošnje drveta

Foto: Prešić Bojana

1. Adobe Stock

Adobe Stock  je najbolje rješenje za sve dizajnere. Jednostavno je koristiti ove fotografije, a osim toga pruža se mogućnost kupcima da prije kupovine fotografije testiraju istu za određene svrhe. Možete da birate između različitih fotografija, ali takođe i između mnoštva vektorskih slika.

2. Shutterstock

Shutterstock  je najveća stock agencija, sa više od 350 miliona fotografija i 100 000 novih koje se dodaju svaki dan. To ujedno osigurava bezbroj različitih fotografija koje možete uvijek koristiti za svoje projekte. Shutterstock osigurava kvalitet svih fotografija, koje su u visokoj rezoluciji, ali i različitim formatima, uključujući i vektorske opcije za dizajnere i 4K video uretke.

3. GettyImages

Getty Images  je premijum stranica za stock fotografije sa dugom istorijom ponude prvoklasnih fotografija za komercijalnu upotrebu, uključujući ekskluzivne slike iz cijelog sveta. Prodaje slike pod licencom za upravljanje pravima koju možete prilagoditi svojim specifičnim zahtjevima. Međutim, to je mnogo skuplje od licence bez naknade, u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara.

4. iStock

Getti Images posjeduje i upravlja iStock , veb lokaciju za mikrostok fotografije. Osnovan je početkom 2000. godine i sada ima preko 16 miliona slika od preko 500.000 fotografa. Ako su vam potrebne visokokvalitetne slike, ilustracije ili video snimci za vaše dizajnerske projekte, iStock je možda pravo mjesto!

5. Unsplash

Unsplash je jeda od besplatnih veb lokacija za fotografije. Osnovan je prije pet godina kao Tumblr blog koji je pružao besplatne slike. Ubrzo je postao jedan od najpopularnijih besplatnih sajtova za fotografije, sa bibliotekom od preko 1,5 miliona fotografija saradnika. Možete besplatno da koristite sve njihove fotografije na zalihama, u komercijalne ili nekomercijalne svrhe.

 6. Foto baza

Foto baza “ je prva platforma za prodaju i kupovinu fotografija u Bosni i Hercegovini. Po ugledu na slične svjetske platforme, pokrenuta je u decembru 2021. godine, od strane udruženja građana eTrafika.net iz Banjaluke. Foto baza vam nudi veliki broj raznovrsnih i visokokvalitetnih fotografija za sve vrste objava. Nebitno da li planirate da se reklamirate na bilbordima ili informišete svoju publiku, ovdje možete da pronađete fotografije koje su vam potrebne da upotpunite svoj sadržaj. Ponudu fotografija možete pogledati ovdje .

Koja je razlika između stock fotografije i “obične fotografije”?

Razlika između stock fotografija i obične fotografije je u tome što su stock fotografije posebno licencirane za komercijalnu i uređivačku upotrebu od strane svakoga ko želi da ih koristi. Poređenja radi, obična fotografija i prava na njeno korišćenje su u vlasništvu isključivo fotografa ili kreatora fotografije. Sa običnom fotografijom, od vas bi se tražilo da kontaktirate vlasnika i kupite prava na fotografiju prije legalne upotrebe.

Mnogi dizajneri i brendovi odlučuju se upravo zato da koriste stock fotografije zbog sistema koji su već uspostavljeni da obezbjede odgovarajuće licenciranje i dozvole za svaku fotografiju u njihovoj biblioteci.

Ostale prednosti korišćenja slike u odnosu na obične fotografije uključuju:

  • Mogućnost uređivanja fotografije tako da odgovara potrebama vašeg brenda, bez dodatne dozvole fotografa ili kreatora.
  • Stock slike se pregledaju u pogledu tehničkih standarda kvaliteta  ekspozicije, boja, šuma i kompozicije pre nego što budu navedene u biblioteci fotografija.

Korišćenjem sadržaja od legitimne foto kompanije, osiguravate da ćete sliku koristiti legalno i da će preuzimanje biti najboljeg kvaliteta. A to, u krajnosti, podrazumijeva i da će vaš onlajn sadržaj biti kvalitetniji, jer kao što poznata izreka kaže "Slika govori više od 1000 riječi".