Najaktivniji autori: Pet pitanja za Sašu Katanića

Objavljeno:
 Apr 18

Po struci inženjer saobraćaja, Saša Katanić iz Doboja, slobodno vrijeme provodi uz foto-aparat i dron. Najviše se pronalazi u fotografisanju životinja i prirode.

Da li su ljudi u BiH spremni da kupuju fotografije?

Da i ne. Većina nije još spremna kupovati fotografije, jer kod nas na Balkanu, kad je potrebna fotografija, tražimo na internetu za dž. Tako je najjednostavnije i najbrže, jer nismo stekli naviku da platimo nečiji rad i trud. Nadam se da će se vremenom povećati broj kupaca bh. fotografija. Svako ko shvata svoj rad/posao ozbljno i ne želi kasnije da snosi posljedice autorska prava i sl, onda jednostavno kupi fotku, gdje cijena nije bitna. Neće htjeti da naruši svoj ugled, kupiće fotku. Tako da zahvaljujuću Foto bazi, fotografije u BiH će biti zaštićenije. 

Foto: Saša Katanić

Koje su tajne stock fotografije?

Tajna je u inspiraciji, dobra ideja u pravo vrijeme, mašti… Koliko je neko spreman da uloži vremena i truda u stock fotografiju. Ako želimo da imamo dobru prodaju, ne možemo očekivati da ubacujemo fotografije nasumično sa našeg hard diska. Moramo se potruditi i ispitati tržište šta se najviše traži, kakve tačno fotografije, da ne trošimo vrijeme na fotografije koje niko neće ni pogledati. 

Foto: Saša Katanić

Koliko je presudan rad, a koliko talenat?

Rad, rad i samo rad…a mora biti i talenta. Ako nemamo oko za dobar kadar ili trenutak, možemo da ispucamo hiljade fotografija, neće biti to što tražimo. Ja sam počeo od običnog fotića i mogu reći nisu bile lose, sad kad gledam te iste fotografije nakon sedam godina, imaju smisla. Ali, opet, bez truda, rada i učenja nema napredovanja. Vježbati i samo vježbati...

Foto: Saša Katanić

Za koje svrhe Vam najčešće traže fotografije i kakve?

Pošto sam početnik u prodaji fotografija, nisam baš aktivan zbog posla i drugih obaveza, najviše se traže jednostavne stock fotografije, živih boja, i fotografije dronom. Fotografije dronom — najviše se traže turistička mjesta, mjesta za odmor u prirodi, najčešće u svrhe reklamiranja. 

Foto: Saša Katanić

Zašto biste preporučili Foto bazu drugim fotografima?

Topla preporuka, jednostavna i brza registracija. Prva domaća stranica za prodaju fotografija, gdje vrlo lako možemo naći domaće fotografije BiH gradova, turističkih mjesta i sl, u moru ostalih stranica za prodaju fotogorafija.