Najaktivniji autori: Pet pitanja za Bojanu Prešić

Objavljeno:
 Feb 11

Fotografišući svijet oko sebe i postavljajući svoje radove na Foto bazu, Bojana Prešić iz Doboja, našla se na listi naših najaktivnijih autora.

Postavili smo joj pet pitanja u vezi saradnje sa photo stockovima.

Šta je za Vas stock fotografija – način zarade ili poziv?

 Rekla bih i jedno i drugo. Prvenstveno poziv, iako možda zvuči kliše jer se danas manje-više sve vrti oko novca. Zašto poziv!? Svjesna činjenice da većina ljudi bilo koje profesije postiže popularnost putem sličnih platformi, društevnih mreža, medija i dr. te da je toga sve više i da u moru svega treba ostaviti lični pečat. Samim tim stock fotografija za mene kao autora, osim što budi onu kreativnu stranu, daje mogućnost predstavljanja sebe i mogućnost pomjeranja sopstvenih granica. S druge strane zarada dođe kao šlag na tortu, nagrada za uloženi trud.

Koliko je bitna originalnost fotografije?

Da, jako je bitna. Vizuelno dajemo mogućnost sadržaju da postane dopadljiviji. Bilo da fotografiju koristimo u komercijalne ili medijske svrhe i njom želimo da predstavimo firmu, svoj sadržaj ili informišemo publiku, svakako da originalna i kvalitetna fotografija ima prednost i na prvu odaje utisak profesionalnosti. A svi znamo da je prvi utisak i najbitniji. 

Ima li stock fotografija mane i nedostatke?

Pa ne znam da li bih to mogla navesti kao manu, ali bavljenje stock fotografijom iziskuje vrijeme, jer pored popunjavanja obrazaca za slanje fotografije, svakodnevno zahtjeva i smišljanje novih ideja koje će naći svoju primjenu. Ako želimo da budemo što bolji i kreativniji u svom poslu inspiracije ne bi trebalo da nam ponestaje. 

Za koje svrhe Vam najčešće traže fotografije i kakve?

Najčešće je to u komercijalne svrhe. Neke od popularnih tema su: porodica, priroda, zdrav način života i hrana. 

Zašto biste preporučili Foto bazu drugim fotografima?

Prije svega, zato što smatram da treba podržati ideju kao što je djelovanje „Foto baze“ u našoj državi, te samom podrškom doprinijeti razvoju iste. Pružiti joj mogućnost da zaživi na našim prostorima po ugledu na neke od svjetskih platformi. Takođe smatram da je „Foto baza“ dobra osnova za isticanje talentovanih, a još uvijek neafirmisanih fotografa sa vizijom.