Kako napraviti foto-priču na Foto bazi?

Objavljeno:
 Jun 09

Foto baza je uvela novu rubriku pod nazivom Foto priče. Kao što pretpostavljate, radi se o mini reportaži, seriji fotografija koje su propraćene tekstom. 

Kada govorimo o potencijalnim temama za foto priče, vodite računa o tome da su one namijenjene medijima. Preporučujemo da to budu priče o zanimljivim ličnostima iz vaše sredine, pojavama ili mjestima. 

Prvi korak jeste da dodate fotografije koje želite da budu u vašoj priči. To radite isto kao i sa ostalim fotografijama. Samo vodite računa da je minimalan broj 10, a maksimalan 20 fotografija, kao i da će sistem automatski prvu fotografiju postavi za naslovnu. Kada označite fotografije koje čine jednu priču, postaće vam aktivno dugme “Foto priča”. Kliknite na njega za nastavak.


Zatim vam se otvara prozor u kome je potrebno da date naslov svojoj priči, opis i tagove. Molimo da u opisu date što više informacija, u najmanje 1.000 a najviše 2.000 karaktera. Opišite kontekst i atmosferu, šta fotografije predstavljaju, šta se nalazi na njima, kad i gdje su snimljene. Ako imate neke statističke podatke i izjave, obavezno ih navedite, uz naglašavanje izvora. Vi odgovarate za istinitost napisanog, kao i za potencijalni plagijat, zato budite pažljivi!


Dugme “Dalje” vodi vas do pisanja legendi ispod fotografija. U jednoj rečenici objasnite šta se nalazi na fotografiji. Ako ste fotografisali ljude, napišite ko su oni, njihova imena i funkcije. Nemojte da ponavljate isti tekst iz opisa priče.


Kada to završite, jednim klikom pošaljite na pregled uredniku. On će vam uskoro javiti da li je priča dovoljno dobra za objavu i da li su potrebne korekcije. Imajte na umu da urednik ne mora da odobri sve fotografije koje ste poslali, on ima pravo da odabere nekoliko njih za koje smatra da su najbolje. Zato se trudite da vaše fotografije budu raznovrsne, da pokrivaju različite uglove i da se međusobno ne razlikuju samo u jednom detalju.